Troglas #7

Enciklopedija užasa

Troglas – Priče u pokretu – sedma epizoda Enciklopedija užasa govori o ‘cijeni ulaska u Schengen’, odnosno o kontinuiranom sistemskom nasilju nad migrantima na europskim granicama i njihovim ilegalnim protjerivanjima, tzv. pushbackovima. Mreža Border Violence Monitoring (BVMN) je, uz podršku lijeve koalicije Europskog parlamenta, već 2020. godine objavila na Međunarodni dan migranata ‘Crnu knjigu pushbackova’, publikaciju od čak 1500 stranica, u kojoj dokumentira zastrašujuće policijsko nasilje koje je pretrpjelo više od 12.000 izbjeglica na vanjskim granicama EU, naravno i na hrvatskim granicama.

Jerko Bakotin, novinar Novosti, i jedan od dobitnika nagrade De Tegel za istraživanje o nasilju nad migrantima ‘Razotkrivanje tajnih vojski Europe’ za Lighthouse Reports 2021., osim o svirepom iživljavanju muškaraca u crnim odorama i s maskama, u epizodi govori i o ‘Groblju Idomeni’, reportaži o evakuaciji ad hoc izbjegličkog logora na granici Grčke i Sjeverne Makedonije 2016., koji je u vrhuncu svojih kapaciteta brojao i do 17.000 ljudi smještenih na ledini, uz željezničke tračnice.

Antonija Potočki, teologinja i aktivistica, trenutačno radnica Centra za mirovne studije u Zagrebu, govori o samoorganiziranom radu direktne pomoći u ‘divljim’ kampovima u Bosni, o stvaranju zajedništva bez granica, zatim o brutalnom nasilju prema ljudima u pokretu kojem je svjedočila, ali i o povratku nade i dostojanstva svakog ljudskog bića.

Hoji, mladić iz Afganistana, prisutan glasom iz razmjene audio poruka, svjedoči o vlastitim protjerivanjima iz Hrvatske u Srbiju 2019. godine, nikad ne zaboravivši pitati o dobrobiti prijatelja s one strane granice.

Autori: Ana Dana Beroš i Matija Kralj Štefanić
Glazba: Bojan Gagić
Produkcija: Intermundia & Videodrom za kanal Vida, 2022.