Troglas #8

Biti čovjek čovjeku

Troglas – Priče u pokretu – osma epizoda Biti čovjek čovjeku govori riječima i slikom o geopolitici i granicama na Mediteranu, o enklavama i okupiranim teritorijima, od Ceute u Sjevernoj Africi do Zapadne obale na Bliskom istoku, o degradaciji i eksploataciji ljudskih života i prirodnog okoliša, ali i o pojedincima i zajednicama koje uporno prkose nepravdi i sustavnom nasilju.

Antonija Potočki, teologinja i aktivistkinja, govoreći o transformativnom iskustvu doživljenom uz odlagalište lažnih prsluka za spašavanje na grčkom otoku Lezbosu, kaže ‘Biti čovjek čovjeku vrsta je mojeg otpora’. Afrička teologija ubuntu, koja uči o životu u zajednici, bila je polazište Antonijina dokumentarnog filma ‘Ja jesam jer mi jesmo’. Film govori o autentičnim ženskim iskustvima u migracijama, jer su upravo žene te koje podržavaju ljude u pokretu.

Davor Konjikušić, novinar i vizualni umjetnik, koji svoj identitet doživljava izbjegličkim. govori o trenutku kada odlučuje ostaviti fotoaparat i ne snimati na granici, o fotografiranju kao poziciji moći, te o našoj imunizaciji na fotografije patnje. Njegov diplomski rad ‘Sveti ljudi’, nastajao je na ulicima Zagreba i Beograda, te prikazuje uvećane biometrijske portrete tražitelja azila, u maniri biometrijske fotografije za izdavanje dokumenata. Fotografski rad ‘Aura F37’, igrom slučaja, dokumentira noćni prijelaz migranata na mađarsko-srpskoj granici, koji je Davor snimio termovizijskom kamerom, represivnim alatom pogranične policije, i tako zabilježio ljudsku toplinu.

Časna sestra Paola Domingo, karmelićanka i socijalna radnica, govori o Ceuti, španjolskom gradu na afričkom tlu, u kojem, budući da nije schengenski teritorij, međunarodni ugovori nisu na snazi – i gdje se krši niz ljudskih prava. Također, govori o pogrešnosti europskih migracijskih politika jer ubijaju mladost, snagu i mudrost koju Europa treba, te o odnosima ravnopravnosti i stvaranju povezivanja kultura u organizaciji Elin. Na njezino djelovanje u Ceuti, vlada ne gleda blagonaklono, no ona odgovara: ‘Znam da sam ovdje jer Bog tako želi.’

Autori: Ana Dana Beroš i Matija Kralj Štefanić
Glazba: Bojan Gagić
Produkcija: Intermundia & Videodrom za kanal Vida, 2022.