Troglas #6

‘7 days paper’: Zagreb, Ogulin, Rijeka

Troglas – Priče u pokretu – šesta epizoda govori o gorućoj humanitarno-političkoj krizi koja se događa naočigled mnogih građana Zagreba, Rijeke i Ogulina, netom pred ulazak RH u Schengen, u gradovima na tzv. novoj migrantskoj ruti koja vodi u Istru, potom Sloveniju.

O problemima ‘Rješenja o povratku’, odnosno dokumentu kojim Ministarstvo unutarnjih poslova regulira boravak ljudi trećih zemalja u RH, kolokvijalno zvan ‘7 days paper’, kojim se uvjetuje dragovoljan povratak unutar 7 dana govori Antonia Pindulić, pravnica Centra za mirovne studije u Zagrebu.

O upozorenju da se sve više osoba nalazi u položaju beskućništva, a dolaskom zime i hladnijeg vremena položaj tih osoba bit će još teži i neizvjesniji, te apelu na gradske i državne vlasti da preuzimu odgovornost, kao i o predanosti i empatičnosti samoorganiziranih volontera u Rijeci govori tiNka*, a u Ogulinu aktivistkinja Ratka Višnić.

U šestoj epizodi o tuđinstvu u Zagrebu govori Afganistanac Suhrab, koji danima gladan i žedan boravi u derutnoj građevini kraj Glavnog kolodvora, te Burundijac Sameer, koji pokušava u zemlji nepoznata mu jezika ostvariti pravo na azil za svoju obitelj, i tako im osigurati krov nad glavom i topli obrok, bar na neko vrijeme.

Hvala:
Zagreb grad-utočište
Centar za mirovne studije, Zagreb
Prihvatilište za tražitelje azila Porin, Zagreb
Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije
Samoorganizirane skupine volontera iz Rijeke i Ogulina

Autori: Ana Dana Beroš i Matija Kralj Štefanić
Glazba: Bojan Gagić
Produkcija: Intermundia & Videodrom za kanal Vida, 2022.