Nevidljivi uživo #36

Dunja Knebl

Dunja Knebl je jedna od najvažnijih hrvatskih etno glazbenica i osoba koja već desetljećima neumorno promovira domaću (i ne samo domaću) tradicijsku baštinu. Pjevanjem se profesionalno počela baviti tek u svojim četrdesetima i od tada je snimila preko dvadeset albuma, zapaženih u inozemstvu.

U svom radu surađuje s brojim cijenjenim muzičarima, a u posljednje vrijeme ponajviše sa Zoranom Majstorovićem, multiinstrumentalistom koji se bavi jazzom i world music glazbom, svirajući na velikom broju egzotičnih instrumenata iz svih krajeva svijeta.

Londonsko izdanje World Music: The Rough Guide (Volume I) iz 1999. preporučuje upravo Dunjin album Iz globline srca za upoznavanje s etno-glazbom Hrvatske. Album ‘Tamo doli’ odlično je ocijenjen od strane domaćih kritičara, a dobio je i pohvalne ocjene u engleskim časopisima ‘fRoots’ i ‘Songlines’, te je 2 mjeseca bio na top listi World Music Charts Europe. Najveći uspjeh postigla je u skorije vrijeme albumom ‘Svilarica svilu prede’ koji je snimila s Rokom Margetom. Album je uvršten na jednu od najprestižnijih world music top lista na svijetu – Transglobal World Music Chart – (siječanj 2020) prema izboru 55 glazbenih urednika i novinara iz 29 zemalja.