autor: Bojan Džodan
čita: Ivana Đorđević
nakladnik: SNV – Srpsko narodno vijeće, Audio Store Transonica
izdanje: Zagreb, 2023.
ISBN: 978-953-8329-51-7
trajanje: 7 sati 16 minuta
žanr: esej, publicistika, popularnoznanstveni tekstovi

Opčinjenost fenomenima koje tumačimo kao ‘uzlete ljudskog duha’ čini da Bojan Džodan, u svojoj radoznalosti i spremnosti da to s drugima dijeli, donekle podsjeća na Josea Arcadia Buendiju iz Markesovog remek djela Sto godina samoće; Buendia je bio ‘omađijan’ lupom, magnetom ili ledom, dok Bojan Džodan svoja tri elementa nalazi u znanosti, umjetnosti i civilizaciji.

Paralakse Bojana Džodana mogu se čitati redom, mogu se čitati napreskokce, sasvim je svejedno. Svaka Bojanova paralaksa je onaj prijatelj-vodič koji dobro poznaje stazu kojom idete. A samo vaš izbor je što ćete učiniti kada naiđete na magnet, lupu ili led.
— iz predgovora Igora Rilla

Bojan Džodan, rođen 1985. godine u Gospiću, samostalni je umjetnik i novinar, a živi i radi u Beogradu. Uz studij fizike bavio se fotografijom i video produkcijom, što je od 2012. godine postala i njegova profesija. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima su najistaknutije prva mjesta na međunarodnim natjecanjima Photolympic 2018. i 2019. godine. Sudjelovao je na više od 30 grupnih izložbi i organizirao četiri samostalne izložbe fotografija. Bavi se pisanjem, a tekstovi su mu objavljivani u časopisima Elementi, Odiseja i tjedniku NIN. Od 2018. godine vodi blog Paralaksa sa željom da doprinese popularizaciji znanosti čime je uspješno privukao veliku publiku na društvenim mrežama. Priče o temama iz znanosti i umjetnosti objedinio je u knjigu Paralaksa, a nove priče i dalje objavljuje na sajtu www.paralaksa.blog.