Vida Info #103

‘To je naša dužnost i obaveza’

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 82. obljetnice početka NOB-a, na zagrebačkom Mirogoju na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju brojna delegacija odala je počast palim sudionicima Narodnooslobodilačke borbe.

Cvijeće i svijeće položili su izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i njegove udruge, Grada Zagreba, predstavnici diplomatskog zbora u RH iz Češke, Izraela, Kanade i Srbije, delegacije Srpskog narodnog vijeća, Saveza Roma, SDP-a i Socijaldemokrata.

Istog dana predstavnici izaslanstava položili su cvijeće i na Spomen-području Dotrščina. S oba mjesta poslane su jasne poruke protiv kontinuiranih pokušaja povijesnog revizionizma. Na Mirogoju je na to upozorio Franjo Habulin, predsjednik SABA, a na Dotrščini je poruku podvukao Viktor Gotovac, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrava.

Inače, svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe održat će se sutra, tradicionalno u šumi Brezovica kraj Siska u spomen na prvi partizanski odred u ovom dijelu Europe.