Vida Info #104

Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe

Hrvatska danas, 22. lipnja, obilježava Dan antifašističke borbe. Proslava je tradicionalno održana u Spomen-parku Brezovica, gdje je 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bili su pioniri otpora nacifašizmu u ovom dijelu Europe.

82 godine kasnije izaslanici državnog vrha istaknuli su važnost čuvanja i isticanja antifašističkih temelja moderne Hrvatske. Posebice zbog upornih pokušaja relativiziranja zla fašizma i ustaštva, od skandiranja na stadionima pa do saborske govornice. Izaslanica predsjednika Republike Kristina Ikić Baniček, sisačka gradonačelnica, osvrnula se na još donedavno državno pokroviteljstvo nad okupljanjem u Bleiburgu.

‘Kako jedna država koja drži do sebe i nominalno slavi Dan antifašističke borbe istovremeno može biti pokrovitelj zuluma fašista i filoustaša koji pod krinkom komemoracije navodnim žrtvama Bleiburga zapravo slave i veličaju zločince i najgori kvislinški šljam koji je ikada obitavao u Hrvatskoj. Zar je morala časna i odgovorna Austrija poslati simboličnu poruku Hrvatskom saboru zabranom tog bala vampira koja zapravo znači – vi Hrvati niste normalni s time što radite kod nas u Austriji. Nema srednjeg puta između antifašizma i fašizma, ne možemo jedan dan pjevati “Po šumama i gorama”, a drugi dan se pozdravljati ustaškim pozdravom’, poručila je Ikić Baniček.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin upozorio je da ‘ustašofilske tendencije postaju sve agresivnije’ i apelirao na konkretne sankcije. ‘Krajnje je vrijeme da se odupremo povijesnom revizionizmu koji je ušao u sve sfere života i zatražimo od države da konkretnim potezima dokaže da zaista jest ono što tvrdi i u svom Ustavu. Primjerice zakonskom zabranom i sankcioniranjem isticanja fašističkih, ustaških, nacističkih i četničkih obilježja’, poručio je.

Partizanski pokret okupio je brojne hrvatske građane, različitih nacionalnih, vjerskih, etničkih pripadnost, s jednim ciljem – pobjeda nad zlom i uspostava mira. Zbog mladih to je važno isticati, istaknula je izaslanica premijera, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Kakva je onda poruka poslana s državnog vrha nedolaskom u Brezovicu, na datum koji je od Tuđmanova doba Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima određen kao – državni praznik.

‘Ja na svaki državni praznik dođem, nisam nijedan propustio. Doista ne znam koji je razlog, jer su prošle godine bili svi – i predsjednik Vlade, Sabora i Republike.’, komentirao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Brojni članovi antifašističkih udruga stigli su u Brezovicu iz cijele Hrvatske. Da borba ne prestaje, složili su se i uzvanici i okupljeni, uz prigodne stihove Vladimira Nazora, Jure Kaštelana, I.G. Kovačića, Pavleka Miškine, nastup Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga HV-a i tradicionalni vojnički grah.